Image default
Ευρώπη

Τούρκος ο νέος εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ

turk-imf
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Από ένα Τούρκο, (εκεί μας οδήγησαν οι κατοχικές μας κυβερνήσεις), θα εξαρτόμαστε πλέον από το αν το ΔΝΤ θα συνεχίσει να μας δίνει τις «δόσεις» μας, (σαν κλασικοί ναρκομανείς όπως μας κατάντησαν), για να εξασφαλίσουμε τα προς το ζην, όπως μας τονίζουν συνεχώς οι υπεύθυνοι κυβερνήτες αυτής της άμοιρης χώρας.

tourkos-2Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Taraf, ο Τούρκος İbrahim Halil Çanakcı, μέχρι τώρα βασικός σύμβουλος του Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, θα είναι ο καινούργιος εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, με αποφασιστική αν όχι καθοριστική γνώμη στις επόμενες δανειοδοτήσεις του μεγάλου αυτού οικονομικού οργανισμού και συνεπώς και για τις επόμενες δανειοδοτήσεις που κατά πάσα πιθανότητα θα επιδιώξει η χώρα μας από το ΔΝΤ. Η τοποθέτηση του στην καίρια αυτή θέση θα αρχίσει να ισχύει από την 1 Νοεμβρίου όταν η Αυστρία, η μέχρι τώρα χώρα που έχει την ευθύνη της εκτελεστικής επιτροπής του ΔΝΤ, θα παραδώσει τα ηνία της επιτροπής αυτής στην Τουρκία.

Ο Τούρκος οικονομικός παράγοντας αναμένεται εντός των ημερών και από τώρα να εγκατασταθεί στην Ουάσιγκτον από όπου θα ασκεί από το Φθινόπωρο τα καινούργια διευθυντικά του καθήκοντα. Η τοποθέτηση του αυτή σε κεντρική θέση του ΔΝΤ, όπως ήταν επόμενο χαροποίησε έντονα την τουρκική πλευρά.

Η τουρκική εφημερίδα μιλάει για μεγάλη ενδυνάμωση της Τουρκίας στις αποφάσεις του ΔΝΤ και για μεγαλύτερη πρόσβαση που θα έχει η γειτονική χώρα στις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις και κυρίως στο τεράστιο ζήτημα της δανειοδότησης χωρών που έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως έχει και η χώρα μας.

Σημειωτέον είναι η πρώτη φορά που Τούρκος αναλαμβάνει τέτοια θέση και για τον λόγο αυτό τα χαμόγελα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου περίσσεψαν από αυτή την τουρκική επιτυχία. Παλαιοτέρα ο γνωστός και σε μας πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Kemal Derviş, είχε διατελέσει βασικός σύμβουλος του ΔΝΤ και ήταν αυτός που με την ουσιαστική του συμβολή αλλά και με την ευνοϊκή βοήθεια του ΔΝΤ, ξεπέρασε η Τουρκία την μεγάλη οικονομική κρίση του 2001 που είχε φέρει την χώρα στα πρόθυρα της ολοκληρωτικής οικονομικής κατάρρευσης.

Σίγουρα η σημαντική αυτή οικονομική εξέλιξη, που όπως δείχνουν τα πράγματα θα φέρει την χώρα μας να εξαρτάται από την κρίση ενός σημαντικού οικονομικού παράγοντα της Τουρκίας, θα πρέπει να προβληματίσει τους μνημονιακούς κυβερνήτες μας καθώς τα δεδομένα προφανώς θα αλλάξουν, ίσως καθοριστικά, όσων αφοα το μεγάλο ζήτημα της δανειοδότησης.

Παρ’ όλο που όπως ισχυρίζονται οι σημερινοί κυβερνήτες που έριξαν την χώρα στα «βράχια», η Ελλάδα δεν έχει πια ανάγκη περαιτέρω δανειοδότησης, οι διεθνείς οικονομικές εκτιμήσεις τονίζουν πως όχι μόνο θα χρειαστούμε και καινούργια δάνεια, αλλά η συνέχιση αυτής της δανειοδότησης θα απαιτήσει και νέα σκληρά οικονομικά μέτρα σε βάρος ενός ήδη εξουθενωνόμενου οικονομικά λαού.

Aferim λοιπόν για τον Τούρκο και όσο για μας, hayırdır inşallah και εις ανώτερα. Κατά τα άλλα όταν θα μας πετάξουν έξω από τα ίδια μας τα σπίτια, θα αναζητάμε την αιτία, αλλά τότε θα είναι πλέον πολύ αργά!

Πηγή

Related posts

Ένας στους τρεις Ευρωπαίους δεν αντέχει οικονομικά διακοπές μίας εβδομάδας

Υπέρ εξόδου από το ευρώ η αντιπολίτευση της Ιταλίας

ExnetΗellas

Πνέει τα λοίσθια η Ευρωπαϊκή Ένωση

ExnetΗellas

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy