Image default
Κόσμος

Η Πορτογαλία βγαίνει οριστικά από το μνημόνιο – Η ελληνική κυβέρνηση μας “δένει” για 50 χρόνια

Portogal
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρου Πάσους Κουέλιου ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να βγει από το διεθνές πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της χώρας

χωρίς να ζητήσει μια προληπτική γραμμή πιστώσεων από τους Ευρωπαίους εταίρους της, καθώς η Λισαβόνα ελπίζει να επανέλθει σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης μετά από χρόνια επώδυνων πολιτικών λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προκάλεσαν έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε από τον Πορτογάλο πρωθυπουργό σε ένα διάγγελμά του προς τους πολίτες που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά εν όψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος στήριξης, την 17η Μαΐου.

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την έξοδο της χώρας δήθεν στις διεθνές αγορές, όταν είναι βέβαιο πώς έρχονται νέα επώδυνα μέτρα για τους πολίτες και πώς η κυβέρνηση στο ίδιο Eurogroup κατά το οποίο η Πορτογαλία θα βγεί από το μνημόνιο η Ελλάδα θα δεσμεύσει ακόμη μία γενιά Ελλήνων για την αποπληρωμή των δανείων.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να αποχωρήσουμε από το πρόγραμμα βοήθειας χωρίς να καταφύγουμε σε κανενός είδους προληπτικό πρόγραμμα» πιστώσεων από μέρους της ΕΕ, τόνισε ο Πάσους Κουέλιου στο διάγγελμά του, περιστοιχισμένος από ολόκληρη την κυβέρνηση, μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου το οποίο συνεδρίασε νωρίτερα χθες για να πάρει την απόφαση αυτή.

«Αυτή είναι η σωστή απόφαση», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «προασπίζεται με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της Πορτογαλίας». Οι εταίροι της Πορτογαλίας στην ΕΕ, συνέχισε ο πρωθυπουργός της χώρας, είχαν υποσχεθεί να υποστηρίξουν την απόφαση της Λισαβόνας, όποια κι αν ήταν. Η Πορτογαλία θα γίνει η δεύτερη χώρα της ευρωζώνης, μετά την Ιρλανδία, που θα βγει από ένα διεθνές πρόγραμμα στήριξης.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει την απόφαση αυτή και, όπως έχει αναφερθεί προηγουμένως, θα υποστηρίξει τις πορτογαλικές αρχές και τον πορτογαλικό λαό σε αυτή την αυτεξούσια επιλογή», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Σιμ Κάλας σε μια ανακοίνωσή του.

 

Η Λισαβόνα αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα την απόφασή της στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, το Eurogroup, το οποίο διεξάγεται αργότερα σήμερα, ημέρα Δευτέρα.

Η απόφαση της κυβέρνησης να βγει από το πρόγραμμα διεθνούς δανεισμού της χωρίς το λεγόμενο δίχτυ ασφαλείας θεωρείται από οικονομικούς αναλυτές μια επιτυχία για τον Πάσους Κουέλιου, καθώς η Λισαβόνα ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών τηρώντας το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και εφαρμόζοντας τις μεταρρυθμίσεις που προέβλεπε το Μνημόνιο. Η Πορτογαλία είχε αναγκαστεί να ζητήσει τον δανεισμό της από την λεγόμενη διεθνή τρόικα των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) το 2011.

Πηγή

Related posts

Υπ.Εμπορίου ΗΠΑ «Οι 59 πύραυλοι ήταν απλώς για διασκέδαση»

technical

Χρυσές Σφαίρες 2021: Η απονομή των βραβείων ήταν γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές

Οι χριστιανοί της Τουρκίας ήταν τα πρώτα θύματα των γενοκτονιών του Ισλάμ

ExnetΗellas

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy